Ieder jaar brengt UWV een lijst met regionaal kansrijke beroepen uit. Dit zijn beroepen waarvoor veel vacatures openstaan in de regio en weinig werkzoekenden beschikbaar zijn. Inmiddels is de lijst bijna 300 beroepen lang voor Haaglanden. Werkzoekenden hebben dus veel ruimte om echt te kijken waar zij goed in zijn en hun talent en passie te volgen in het zoeken naar een baan. Een aantal beroepen zijn ook minder kansrijk geworden door de toenemende digitalisering, het gebruik van AI en grote concurrentie op de markt.
"Mensen maken sinds jaar en dag goede kansen in de zorg, techniek, onderwijs, transport en logistiek", zegt Willem Schrijver, arbeidsmarktadviseur UWV. "Dit jaar zijn daar nog extra beroepen aan toegevoegd zoals conducteur, monteur consumentenelektronica en maatschappelijk werker. In Haaglanden is er bovendien veel overheid. Dus er zijn veel kansen in financieel-economische en juridische beroepen in de regio. Mensen moeten bedacht zijn op ontwikkelingen in digitalisering en AI. Daardoor zijn er minder baankansen in administratieve beroepen en in taalberoepen en creatieve beroepen. Ook zijn er beroepen die erg populair zijn. Daarom zie je daar veel concurrentie en is het lastig om een baan te vinden. Lifecoach is zo'n beroep."
De meeste beroepen op de lijst met kansrijke beroepen zijn al jarenlang kansrijk. Dat zijn vooral beroepen in bijvoorbeeld techniek, zorg, onderwijs en transport & logistiek. In die richtingen zijn er dan ook grote tekorten bij werkgevers. Er komen ook nieuwe beroepen bij. Het lijstje met kansrijke beroepen in Haaglanden is dit jaar daarom opnieuw langer. Inmiddels zijn het er 286 in totaal; 10 meer dan vorig jaar.
Kansrijke beroepen
Kansrijke beroepen die er onder meer bij zijn gekomen, zijn militair personeel, conducteurs, treinmachinisten en metrobestuurders, monteurs consumentenelektronica en computers, maatschappelijk werkers en coördinatoren groeps- en woonbegeleiders. Schrijver: "Deze nieuwe beroepen op de lijst lopen in de pas met een aantal maatschappelijke ontwikkelingen. Er wordt meer in defensie geïnvesteerd door de overheid, dus stijgt de vraag naar militaire krachten. In het openbaar vervoer is er sprake van een groeiend tekort door onder meer vergrijzing en concurrentie van andere sectoren. De coördinatoren groeps-en woonbegeleiders en maatschappelijk werkers reflecteren de toenemende zorgvraag. Tot slot wordt de vraag naar monteurs consumentenelektronica aangewakkerd doordat de smartphone en andere digitale middelen niet meer uit ons leven zijn weg te denken."